Omapost avatar 01 Omapost avatar 02 Omapost avatar 03 Omapost avatar 04 Egbert Modderman – Omapost zorgt voor een uitnodiging tot een belmoment – Omapost blog

Egbert Modderman – Omapost zorgt voor een uitnodiging tot een belmoment

Afbeelding met venster, binnen, gebouw, kijken

Automatisch gegenereerde beschrijving

Egbert Modderman. Een schilder die in vier jaar tijd groot werd en mocht samenwerken met de Martinikerk. Zijn kunstwerken hangen daar en hij won zelfs een belangrijke kunst prijs (BP Young Artist Award 2020). Maar toen ik hem aan de telefoon kreeg, klonk hij als een nuchter iemand die door “mazzel zo bekend is geworden’’. Hij laat het schilderen zó makkelijk klinken dat ik bijna zelf een verfkwast wil pakken, maar dat laat ik maar aan hem over. 

Egbert heeft het altijd al belangrijk gevonden om zijn kunst te delen met zijn familie. Toen de coronacrisis kwam, vielen de wekelijkse contactmomenten met zijn oma weg. Ze gingen iedere dinsdag samen lunchen bij Bommend Berend en ieder jaar samen naar Turkije. Nu blijft het bij een telefoontje. Dit vaak na aanleiding van een kaartje die hij verstuurd heeft via Omapost. Via die kaartjes houdt hij zijn oma op de hoogte over zijn recente kunstwerken. 

Geen whatsapp

‘’Mijn oma heeft geen whatsapp dus haar op deze manier – via Omapost – op de hoogte te houden is ideaal. Sinds de eerste lockdown ben ik begonnen met kaartjes sturen om toch contact te houden. Ze bewaart alle kaartjes ook.’’ Als er weer een kaartje bij zijn oma op de mat is gevallen volgt daarop vaak een telefoontje over zijn schilderijen. 

Hoe hij in aanraking kwam met Omapost? Hij woont in Groningen en heeft het langs zien komen op borden. Ook kende hij één van de medeoprichters van Omapost. Daarnaast hoef je geen account aan te maken en is een kaartje versturen hartstikke simpel. Gewoon een leuk kaartje voor zijn oma. En zo is het ook maar net. 

Martinikerk 

Vanaf het moment dat Egbert begon met schilderen, zo’n vijf jaar geleden, wist hij gelijk dat hij mensen wilde schilderen en iets met het thema drama wilde doen. Daarnaast leek het hem interessant om iets met bijbel verhalen te doen. Zeker omdat er in Groningen nog een protestante kijk is. De Martinikerk benaderde hem, best een eer vind ik zo. Hij staat daar zelf nuchter in en noemt dit voorval gewoon mazzel. 

Bijbelse verhalen 

Egbert zijn stijl is realistisch. Hij vertaalt Bijbelse verhalen naar het hier en nu. Hij schildert daarnaast ook voornamelijk mensen die hij kent, of mensen die hij tegen komt op straat. Ik hoor in ons gesprek dat Egbert een realist is, hij vond zijn vroegere droom om schilder te worden wanhopig. Dat dit hem dan toch gelukt is, heeft hij volgens zichzelf te danken aan mazzel. 

Met passie

Op de vraag of Egbert ook portretten maakt op verzoek begint hij te lachen. ‘’Soms doe ik dat. Ik ben op dit moment bezig met een aanvraag, maar over het algemeen schilder ik wat ik zelf leuk vind. Dan lever je toch je beste werk.’’ Daar ben ik het met hem eens, als er geen passie achter zit dan kom je nergens. 

Volg Egbert en zijn kunst op Instagram: https://www.instagram.com/egbertmodderman/