Omapost avatar 01 Omapost avatar 02 Omapost avatar 03 Omapost avatar 04 Fototips van Omapost-Susan: ‘Ik heb echt anders leren kijken doordat ik fotografeer’ – Omapost blog

Fototips van Omapost-Susan: ‘Ik heb echt anders leren kijken doordat ik fotografeer’

Hoe zorg je er nou voor dat je Omapostkaartjes verzekerd zijn van mooi beeld? Daar weet Susan Pathuis (32) alles van. Ze is content marketeer bij de NDC Mediagroep in Groningen, communicatieadviseur bij Omapost én fotograaf.  We vroegen haar naar het geheim voor het maken van goede foto’s met een smartphone.

Om bij het begin te beginnen: hoe ben je fotograaf geworden?

‘Ik vond het altijd al leuk om te fotograferen. Twee jaar geleden heb ik eens een knaller van een foto gemaaktin de Sahara in Marokko. Daarmee won ik een prijs in een fotowedstrijd van de HEMA en Zoom, een fotografieplatform: de beste vakantiefoto van 2018. Ik kreeg een paar honderd euro aan tegoed en mocht een week naar Landal GreenParks. Een tikje teleurstellend was het ook, want het jaar daarvoor won de winnaar een rondreis door Nieuw-Zeeland. Maar ik heb me dankzij die foto en die prijs wel op de kaart kunnen zetten als fotograaf.’

Wat voor werk maak je?

‘Ik reis graag en dan gaat natuurlijk altijd mijn camera mee. Veel reisfoto’s dus. Verder kijk ik altijd goed rond in mijn omgeving, of er wat bijzonders gebeurt. Ik maakte een keer een foto vanaf het puntje van de Martinitoren, een plek die normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek. Het regende keihard en op de Grote Markt stond een dame met een paraplu. Dit beeld heb ik ingezonden aan Marketing Groningen, die voor een soort Instagramtour mensen opriepen om Groningen zo goed mogelijk vast te leggen. Deze foto is toen geëxposeerd in Noorderlicht en ik won er een nieuwe camera mee.’

Wat vind je zo leuk aan fotograferen?

‘Ik heb er echt anders door leren kijken. Doordat ik fotografeer fiets ik minder en wandel ik meer. Ik neem de omgeving beter op en waar ik ook ben, ik zoek altijd naar een mooi tafereeltje of een sfeervol plaatje. Dat heeft als bijkomend voordeel dat ik minder snel geneigd ben om op mijn telefoon te kijken. Ik kan echt verdwalen in de stad of in een land omdat ik heel erg bezig ben met wat er om me heen gebeurt. Ik denk dat fotografen altijd goed kijken naar hoe de wereld eruitziet en hoe ze dat op een mooie manier kunnen vastleggen.’

Nou, kom maar op met die tips voor Omapostgebruikers dan. Waar kunnen ze op letten bij het maken van foto’s?

‘Als je foto’s wilt maken met je smartphone, is het belangrijk dat je zo dicht mogelijk in de buurt komt bij het object dat je wilt fotograferen. Niet inzoomen dus; dan word je foto heel korrelig en gaat de kwaliteit van je foto hard naar beneden. Houd je telefoon stil, dat zorgt voor scherpere foto’s. En gebruik geen flit. Wat de belichting betreft maak je de mooiste foto’s als het zonnig is maar niet té fel. Fotografeer niet tegen de zon in, zorg dat je het licht in je rug hebt. En als je écht heel mooi licht wil, wacht dan tot het moment dat de zon een beetje onder begint te gaan of vlak daarvoor. Voor Omapost geldt ook dat het handig is om te kiezen voor een vierkante foto, dan past ‘ie perfect.’

Heb je de nieuwste en duurste iPhone nodig om mooie foto’s te maken met je mobiel?

‘Welnee. Absoluut niet. Ik heb zelf nog zo’n hele oude, kleine, ik weet het model niet eens en dat gaat prima. Ik heb ook een nieuwere, volgens mij een iPhone 7, die maakt wel betere foto’s, maar over het algemeen hebben tegenwoordig alle smartphones redelijke camera’s. Als je het echt leuk vindt, zou ik adviseren om te kiezen voor een telefoon met in elk geval een portretfunctie. Maar dat hoeft zeker niet per se het meest luxe model te zijn.’

Belanden jouw foto’s vaak op kaartjes?

‘Jazeker. Mijn eigen opa’s en oma’s leven helaas al heel lang niet meer maar ik stuur Omapostkaartjes vanaf plekken overal op de wereld: Duitsland, Polen, Vietnam, Nieuw-Zeeland, Marokko. Eigenlijk vanuit alle landen waar ik de afgelopen twee jaar ben geweest. Wat ik vaak doe, is aan het einde van een reis Instagram een collage maken van verschillende foto’s en die gebruik ik dan voor mijn kaartjes. Zo kan ik laten zien wat ik allemaal gezien en gedaan heb. Het leuke daarvan is dat als je later weer eens bij de ontvanger op visite bent, je je eigen herinnering terugziet en aan de hand daarvan over je ervaringen kunt vertellen. Ik stuur wel minder vaak ouderwetse ansichten, omdat het met de Omapostapp zo gemakkelijk is. En je hoeft mooi niet op zoek naar een brievenbus. Vroeger stond ik dan aan het eind van mijn vakantie steevast op het vliegveld en dach tik: shit, ik ben al mijn kaartjes vergeten te posten.’

Tot slot, wat zijn fijne app voor wie zijn foto’s nog wat wil nabewerken?

‘Je kunt natuurlijk Instagram gebruiken, of Snapchat; de programma’s waarmee je ook foto’s kunt posten. Ik gebruik vaak Snapseed en soms ook gewoon het basisprogramma van mijn iPhone zelf.’