Omapost avatar 01 Omapost avatar 02 Omapost avatar 03 Omapost avatar 04 Sheena & Oma Poets: ‘Sinds mijn geboorte zorgt mijn oma voor mij. Nu is het niets meer dan vanzelfsprekend dat ik nu voor haar zorg.’ – Omapost blog

Sheena & Oma Poets: ‘Sinds mijn geboorte zorgt mijn oma voor mij. Nu is het niets meer dan vanzelfsprekend dat ik nu voor haar zorg.’

Maandag is het Valentijnsdag. Een belangrijke dag om stil te staan bij je dierbaren. Sheena vertelt over ‘Oma Poets’, dit is de naam die Sheena’s zoon voor oma heeft bedacht. Oma Poets is volgens haar zoon de enige vrouw die in hun huis de stofzuiger mag gebruiken. De oma van Sheena is haar allerbeste vriendin: ‘Sinds mijn geboorte zorgt mijn oma voor mij. Nu is het niets meer dan vanzelfsprekend dat ik nu voor haar zorg.’ 

Wat betekent jouw oma voor je?
“Het is lastig om in woorden uit te drukken hoeveel mijn oma voor mij betekent.  Mijn oma is al jaren mijn beste vriendin. Nu ze dementerend is, is onze band wel veranderd. Vroeger wist mijn oma écht alles over mij. Bijvoorbeeld dingen over vriendjes, problemen met vriendinnen, andere jongens-dingen, over waar ik uitging.. Nu weet en herinnert mijn oma zich niet alles meer. Zo weet ze soms niet meer wie mijn partner is, terwijl ik bijvoorbeeld al acht jaar verkering en twee kinderen heb. Dat vind ik wel lastig soms.” 

Bracht je altijd al veel tijd met je oma door?
“Sinds mijn geboorte was ik altijd al met en bij mijn oma. We gingen vanaf mijn tiende verjaardag met haar zussen en hun kleinkinderen op vakantie. Eerst naar CenterParcs, totdat mijn oma vond dat we daar toch echt te oud voor werden. Op dat moment boekte ze een vakantie naar Salou. Ik ging toendertijd nooit op stap. Maar wat was het een genot om met haar daar naartoe te gaan zeg. Mijn oma stond voor alles open, vooral de vakantieliefdes van ons vond ze fantastisch. Als we samen bijvoorbeeld de stad in gingen en ik had mijn haar weer eens blond geverfd, gebeurde het weleens dat er auto’s naar ons toeterden. Mijn oma deed dan net alsof alle jongens in haar waren geïnteresseerd. We lazen altijd ontzettend veel boeken, of we vermaakten ons met de slechte entertainment in het hotel. Je weet wel, dan gingen we kijken naar muzikale Spanjaarden die eigenlijk geen woord Engels kunnen, maar toch liedjes van Elvis speelden en zongen!” 

Hoe is de band tussen jou en je oma zo sterk geworden?
“Sinds ik op deze wereld ben breng ik al veel tijd met mijn oma door. Ik ging regelmatig met mijn moeder en oma naar de markt. Mijn oma had altijd heel veel interesse in mijn leven, ook naarmate ik ouder werd. Mijn oma ging bijvoorbeeld altijd mee naar tentoonstellingen of musicals op school. Ook toen ik puber werd stond ze overal voor open. Ik deelde daadwerkelijk alles met haar. Alles was bespreekbaar, hierdoor kon ik altijd heel makkelijk alles met haar delen. Ze gaat ontzettend met haar tijd mee, waardoor mijn oma eigenlijk altijd alles goed begrijpt. Dit heeft er hoogstwaarschijnlijk ontzettend aan bijgedragen dat onze connectie zo sterk is!” 

Wat maakt de band tussen jou en je oma zo bijzonder?
“Mijn oma is ontzettend zorgzaam. Ze is iemand die onvoorwaardelijk van je houdt. Het is altijd een feestje om naar mijn oma te gaan. Naarmate ik zelf kinderen kreeg raakte ze nog verder betrokken. Mijn oma hielp bijvoorbeeld in ons huishouden, paste regelmatig op of deed onze was. Als iemand altijd zo betrokken is in je leven, zorgt dit er ook automatisch voor dat het makkelijk is om veel dingen te delen en bijzondere herinneringen te maken.” 

Wat is je mooiste herinnering?
“Dat zijn er zo ontzettend veel! Als ik er nu eentje uit moet pikken dan zijn het toch wel de logeerpartijtjes. Ik kreeg dan altijd een glaasje fris en een bakje met nootjes. We keken dan bijvoorbeeld ‘10 voor 12’ op televisie. Gewoon gezellig samenzijn, de nabijheid… Dat zijn wel mijn meest warme herinneringen. Een andere herinnering die me altijd bijblijft is dat ik altijd een lint kreeg uit het vliegengordijn. Iedere keer als mijn oma een nieuw vliegengordijn kocht, dan kreeg ik het nieuwste lint! Daar mocht ik dan altijd mee gymnastieken in de keuken. Mijn oma was altijd in de keuken te vinden, en daardoor ik dus ook. Ik zat op grond bij haar. Toen ik later ouder werd, ging ik altijd bij haar in de keuken op het krukje zitten.”

Wat zou je nog graag samen met je oma willen doen of beleven?
“Ik zou dolgraag nog eens een keer met haar op vakantie willen, maar dat gaat helaas niet meer.  Op dit moment wil ik alle tijd die ik heb met haar kunnen genieten en bij haar op bezoek gaan. Ik wil samen met mijn kinderen bij haar langs gaan en genieten van de mooie momenten die we samen hebben, maar ook genieten van alles wat ze zich nog wel herinnert en daarover vertelt. Het is super fijn om af en toe een glimp te ontdekken van de dingen die ze nog wel van vroeger weet!”

Is er nog iets dat je over je oma kwijt wil?
Ik zou nog duizenden dingen over mijn oma kunnen vertellen. Het is zo’n zelfstandige, lieve vrouw! Ze heeft het vroeger niet altijd makkelijk gehad. Ik verwonder haar om haar kracht en ik heb ontzettend veel van haar geleerd. Ze heeft me geleerd om mijn eigen pad te volgen en me niet te conformeren naar datgeen wat andere mensen van je verwachten.”